En av mine favoritter når jeg er i Tyskland er Brezeln, som er store myke kringler som smaker litt som saltstenger. Ønsket har lenge vært å kunne lage de glutenfrie, og endelig dukket muligheten opp. Min kjære svigerinne har bodd i Tyskland og gav meg en orginaloppskrift som jeg ville prøve å endre på. Resultatet ble fantastisk bra! De ble seige og gode, og man ville aldri tro at de var glutenfrie:) Du kan spise de med smør eller med pålegg, eller bare som de er.
1 pakke tørr eller fersk gjær
300 gr lunkent vann
1 ss sukker
1 pakke (500 gram) Semper finmix
1 ts salt
1 ts Xanthan gum
15 gr romtemperert melkefri smør (evnt vanlig smør)
4 liter vann
40 gr Natron
Grovt havsalt til topping
Miks gjæren i lunkent vann og sukker.
Tilsett mel, salt, xanthan gum og smør og elt det sammen.
Del deigen i 5 deler og rull de ut i 40 cm lange pølser. Form de som kringler. Legg på plastfolie og la stå i 12 minutter.
Kok opp vann og natron. Dypp kringlene i vannet i 30 sekunder og legg de på et bakebrett med bakepapir på.
Sett ovnen på 235 grader.
Sprinkle grov havsalt på dem og la stå i 30-30 min.
Stekes i ovnen i 20 minutter til de er gylne.
Avkjøl på rist.