Eplepai uten gluten og laktose

20140301-174420.jpg

Igjen på hytta og igjen lyst til å bake noe. Noe som er godt og ikke smaker «glutenfritt». Eplepai er jo ikke alltid vellykket men med denne oppskriften var jeg heldig! Jeg fant orginaloppskriften på utenalt.no men jeg trikser og fikser alltid litt på dem. I fodmapdietten skal man ikke spise så mye eple. Men eplepai spiser man jo ikke hver dag så da unner jeg meg en bit. Jeg har brukt smør, men det er lav laktose i det og derfor er det mange som tåler det og det er generelt greit i low fodmap diett. Men så klart, man må vurdere selv hva man skal bruke.
Denne paien hadde saftige epler i midten og sprø topp.
Jeg serverte med laktosefri krem.

Bunn
3 dl semper finmix
150 g soft Spesial (eller melange dersom du tåler det)
1-2 ss vann

Smuldredeig:
2 dl Semper finmix ( kan også blande med glutenfri havregryn)
100 g meierismør/soft Spesial
1/2 dl sukker, gjerne blanding av hvitt og brunt sukker

Epler:
ca 1 kg epler (gjerne syrlige) i terninger, kanel og sukker.

Fremgangsmåte
Lag paideig ved å smuldre smøret i melet for hånd (Soft Spesial er litt myk til smuldredeigen, men sett den i fryseren en stund, da er den god å smuldre). Tilsett vann til den blir fast. Trykk den utover i en form (oppskrifta er beregnet til form på 24-26 cm) og sett den gjerne kaldt ei lita stund. Deigen kan også settes kaldt før den trykkes utover i formen (holder seg et par dager i kjøleskapet).

Lag smuldredeig ved å blande alt sammen og sette det i kjøleskapet. Den er allikevel klissete når man smuldrer den over eplene.

Skrell og kutt epler i terninger, putt i en brødpose og hell litt sukker og kanel i. Rist godt.

Stikk paibunnen med en gaffel og stek den i 5-7 min på 225 grader.
Legg i epler og legg på smuldredeigen.

20140301-174110.jpg
Stek videre i Ca 40 minutter. Dersom du synes at toppen er ferdig før den tid kan du legge litt aluminiumsfolie over mens den steker.

20140301-174214.jpg

Reklamer

3 kommentarer Legg til din

  1. Metteflette sier:

    Så flink du er Marit, elsker at du legger ut så god forklaring med bilder. Veldig bra for en amatør som meg🙋

    1. friskmage sier:

      Hehe takk for det! Jeg prøver å skrive og forklare sånn som jeg liker at andre blogger er:) hyggelig at du følger med bakingen min!

  2. Hei!

    Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

    Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

    Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

    For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

    Ha en fin dag!

    Vennlig hilsen,
    Elin
    Alleoppskrifter.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s