Tone’s boller med en tvist

Jeg har begynt å samle oppskrifter fra venner og kjente og det er mye spennende jeg vil prøve å lage fremover! Sist gang jeg lagde kanelknuter/kanelboller så ble de litt tørre. De var gode, men de var ikke sånn som man får på cafe. Og da måtte jeg prøve noe nytt! Denne bolleoppskriften fikk jeg av Tone på jobben. Den kan brukes for basis på alle mulig typer. Endring fra orginal: la til 2ss appelsin juice, brukte speltmel, tørrgjær og laktoseredusert melk, og halverte oppskriften. I tillegg hadde jeg fyll i.
Luftigere boller har jeg vel aldri klart å lage!

IMG_0359-0.JPG
Ingredienser:
0,5 liter laktoseredusert melk
2 ss appelsinjuice
150 g smør
175 g melis
50 g (tørr)gjær
1/4 ts kardemomme
Ca 800 gr siktet speltmel

Fyll: (dette har jeg lagt til)
150 gr smør
75 gr sukker
Kanel
150 gr Odense marsipan

Fremgangsmåte:
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C) og tilsett appelsinjuice. Pisk smør og sukker sammen og tilsett marsipan for fyllet. Rør gjæren ut i væsken eller ha tørrgjær i melet. Bland i kardemomme og speltmel (se tips). Tilsett det tørre til det våte. Elt deigen til den er smidig. Kjevle ut deigen til en firkant og smør fyllet på, brett over en gang og skjær forsiktig 18 strimler. Snurr dem og så lag en knute. Legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time. Pensle med et pisket egg.
Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 min (se tips). Avkjøl på rist.

IMG_0362.JPG
Tips:
Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.
Det går fint å bruke denne deigen til å lage kanelboller, skolebrød, kringle og andre typer gjærbakst. Eneste du må tilpasse er steketemperaturen og steketiden. Steketemperaturen på 250°C er veldig varm, og passer best til vanlige hveteboller uten fyll. Fyller du med smør og sukker etc, er det best å senke temperaturen noe, f eks til 230°C. Lager du kringler eller større hvetekaker, må du sannsynligvis enda litt ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lenge steketid for å bli gjennomstekt.

Reklame

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s